اگر که در عرصه صنعت فعالیت می‌کنید حتما مانومترها را مشاهده کرده‌اید، به وسیله یا دستگاهی که در جهت اندازه گیری فشار چه در مایعات و چه در گازها مورد استفاده قرار می‌گیرد مانومتر می‌گویند.

لازم است بدانید که در این دستگاه به منظور اندازه گیری فشار از جیوه و یا آب استفاده می‌کنند، زمانی که برای اندازه گیری فشار از جیوه استفاده کنند مانومتر جیوه‌ای نام دارد و اگر از آب در این دستگاه استفاده کنند مانومتر آبی می‌باشد. این دستگاه به صورت U شکل می‌باشد که از یک طرف باز می‌باشد و از طرف دیگر به مخزن و محل فشار متصل است.

این دستگاه دارای کاربردهای متفاوتی می‌باشد برای مثال به منظور سنجش ارتفاع از سطح دریا، صنایع مختلفی همچون کشتی و ماهواره و موشک، اندازه گیری جریان، سنجش ارتفاع و عمق مایعات مورد استفاده قرار می‌گیرند.این دستگاه‌ها در انواع مختلفی طراحی و تولید می‌شوند و معمولا دارای کاربردهای مختلفی می‌باشند، برای مثال این دستگاه را با توجه به ساختار، نوع فشار و نوع مایع داخلی آن در دسته‌های مختلفی قرار می‌گیرند.

لازم است بدانید که از این دستگاه در آنالیز گازها، مطالعات آب و هوا، بررسی‌های جوی، تحقیقات جو سیارات به کار برده می‌شوند.

در ادامه انواع مانومترها و  کاربرد هر کدام از آن‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهیم و در انتخاب یک مانومتر مناسب شما را راهنمایی خواهیم کرد.

انواع مانومتر کدامند و کاربرد هر کدام چیست

انواع مانومتر کدامند و کاربرد هر کدام چیست

همان گونه که قبل تر اشاره کردیم این دستگاه دارای انواع مختلفی هستند که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

فشار سنج های U شکل

این نوع فشار سنج دارای لوله‌ای به شکل U هستند، که یک طرف آن به مخزن گاز وصل است و طرف دیگر آن باز است.معمولا داخل این لوله U شکل جیوه می‌ریزند به صورتی که در دو طرف لوله ارتفاع یکسانی مشاهده خواهیم کرد، هنگام باز بودن مخزن گاز به لوله مانومتر متصل خواهد شد و ارتفاع جیوه تغییر می‌کند و بر اساس آن میزان فشار گاز اندازه گیری می‌شود.

فشار سنج مورب

در رابطه با کاربرد این فشارسنج‌ها باید بگوییم که معمولا در فشارهای پایین مورد استفاده قرار می‌گیرند، این دستگاه مانند فشار سنج‌های معمولی می‌باشند تفاوت این دو نوع فشار سنج این است که یکی از لوله‌های آن مورب است.

میکرومانومترها

ساختار این دستگاه شبیه به مانومترهای دیفرانسیل و ساده می‌باشد در صورتی که این دستگاه دارای دو مخزن می‌باشد، از این وسیله به منظور اندازه گیری فشارهای بسیار کم مورد استفاده قرار می‌گیرد.

پیزومتر

معمولا از پیزومترها برای اندازه گیری فشار سیلات و فشارهای نسبی پایین مورد استفاده قرار می‌گیرد، در این دستگاه‌ها انتهای لوله باز است و در هنگام فشار منفی، هوا وارد آب می‌شود و به همین دلیل است که فشار را نمی‌توان اندازه گیری نمود.

بارومتر

از این دستگاه به منظور اندازه گیری فشار جو استفاده می‌نمایند که سیال آن هواست که همواره میزان آن متغیر می‌باشد و فشار هوا هم پیوسته تغییر می‌کند.    

مانومترها از نظر کاربرد و نوع استفاده‌ای که دارند در انواع مختلفی وجود دارند که در ادامه آن ها را بررسی می‌کنیم.

مانومتر گاز

مانومتر گاز

نام دیگر این دستگاه رگولاتور گاز است و اساسا از این نوع وسیله به منظور کنترل انواع گازها و تنظیم فشار استفاده می‌شود، لازم است بدانید که برای نگهداری یا ذخیره کردن گازها معمولا آن‌ها را در سیلندرها تحت فشار نگهداری می‌کنند و یا گاهی اوقات آن‌ها را در کپسول‌هایی که تحمل فشارشان بالاست نگهداری و ذخیره می‌کنند.

لذا استفاده از آن‌ها به صورت مستقیم از سیلندرهای گاز و یا مخازن امکان پذیر نیست زیرا دارای فشار بسیار بالایی می‌باشند به همین دلیل از رگولاتورهای کاهنده فشار استفاده می‌کنند، رگولاتورهای گاز در سایز و اندازه‌ها و فشارهای مختلفی تولید می‌شوند و با توجه به مکانیزمی که دارد باید در محیط‌های باز مورد استفاده قرار بگیرد.

اما در محیط‌ های بسته معمولا از رگولاتورهای ثانویه‌ای به نام بالانسر استفاده می‌کنند که فاقد سیستم قطع بالا شات اف، سیستم قطع پایین و ونت هستند.

زمانی که می‌خواهید این نوع وسیله را خریداری کنید باید به موارد زیر توجه کنید تا بهترین انتخاب را داشته باشید.

  • جنس رگولاتور گاز: اگر از گازهای خورنده استفاده می‌شود رگولاتوری با متریال استینلس استیل استفاده شود در غیر این صورت می‌توانید که آن‌ها را با متریال برنج با روکش کروم انتخاب کنید.
  • فشار ورودی در این وسیله: برای گازهای پر فشار همچون هیدروژن فشار ورودی باید برابر 300 بار باشد اما برای پروپان فشار ورودی 40 بار می‌باشد.
  • فشار خروجی در این وسیله: معمولا مصرف کننده فشار خروجی را با توجه به شدت جریان مورد نیاز، تعیین می‌کند.

مانومتر دیجیتال

مانومتر دیگری که وجود دارد نوع دیجیتالی است، در این فشار سنج ها معمولا فشاری که اندازه گیری می‌شود با استفاده از یک نمایشگر دیجیتالی به صورت عددی نمایش داده می‌شود. این نوع فشار سنج دیجیتالی را معمولا برای تجهیزات متحرک و ثابت مورد استفاده قرار می‌دهند، برای مثال می‌توان به عنوان یک فشار سنج مرجع به منظور کنترل کردن از آن‌ها استفاده نمود.

از جمله کاربردهای دیگر این وسیله را می‌توان نام برد عبارت اند از:

  • کالیبراسیون و تنظیم سایر تجهیزات
  • اندازه گیری فشار در سیستم و نمایش آن

لازم است بدانید که طیف گسترده ای از این نوع فشار سنج طراحی و تولید می‌شود و شما در هنگام انتخاب گزینه های زیادی را روی میز خواهید داشت، این نوع فشارسنج‌ها نصب و به کارگیری نسبتا آسان‌تری نسبت به سایر مدل‌ها دارند لذا طراحی آن‌ها با استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته تری می‌باشد. استفاده از این نوع مانومترها مزیت‌های زیادی دارد که از جمله ان ها عبارت اند از:

  • به اپراتور احتیاجی ندارد
  • می‌تواند که تغییرات فشار را اندازه گیری کند
  • می‌توان مقادیر را از فاصله دور مشاهده نمود
  • عدم نیاز به برق یا منبع انرژی
  • قابلیت تنظیم مجدد رنج
  • بدون خطای انطباق
  • امکان نصب در ارتعاشات بالا
  • قابلیت نصب برای مدت زمان طولانی

از این نوع فشار‌سنج‌ها در صنایع دارویی، صنایع خودکار، صنعت مواد غذایی استفاده می‌شود.

مانومتر عقربه ای

مانومتر عقربه‌ای

این نوع مانومترها در دسته تجهیزات ابزار دقیق قرار می‌گیرند، مانومتر عقربه‌ای به منظور تعیین و اندازه گیری نیرویی که به گاز و یا مایع ها در یک فرآیند اعمال می‌شود، مورد استفاده قرار می‌گیرد. ساده ترین فشار سنجی که وجود دارد نوع U شکل می‌باشد که رنج فشاری که با آن اندازه گیری می‌شود محدود است.

در سیستم‌ها و صنایع مختلف معمولا از فشارسنج‌های بوردونی به منظور اندازه گیری فشار استفاده می‌شود. لوله‌ای که در این فشارسنج‌ها وجود دارد به شکل C می‌باشد که یک سر آن به ورودی فشارسنج و سمت دیگر آن به عقربه متصل می‌شود. در واقع با تغییر فشار فرآیند، بوردون دچار تغییر شکل می‌شود و این تغییرات در نتیجه کار به عقربه منتقل می‌شوند و میزان تغییر فشار بر روی صفحه فشار سنج نمایش داده می‌شود.

معمولا در مانومترهایی که سنسور بوردون به کار برده می‌شود مقدار نهایی به صورت عقربه‌ای نمایش داده می‌شود، این نوع فشار سنج در صنایع زیادی مورد استفاده قرار می‌گیرد که از جمله آن‌ها می‌توان به :

  • پزشکی
  • آب و فاضلاب
  • هیدرولیک و پنوماتیک
  • توزیع گاز
  • معدن
  • صنعت کشاورزی
  • پمپ و کمپرسور
  • مانیتورینگ فیلتر
  • تولید برق و انرژی
  • مبدل های حرارتی
  • اندازه گیری سطح
  • سیستم های همگن سازی
  • تجهیزات هوا و فضا
  • کلی کاربرد دیگر

در واقع فشار هوای تولید کمپرسور به وسیله عقربه‌ای گرد نمایش داده می‌شود، این میزان حدود 99/5 درصد درست است که این نوع مانومترها ارزان‌تر و قدیمی‌تر می‌باشند.

مانومتر روغن

مانومتر روغن

یکی از پر کاربردترین محصول برای اندازه‌گیری فشار، مانومتر روغن می‌باشد، این وسیله را معمولا در سیستم‌هایی همچون سیستم‌هایی که در فشارسنج‌های خشک مورد استفاده قرار می‌گیرند، استفاده می‌شوند و با این تفاوت که فشارسنج‌های روغنی دارای دقت بیشتر و بالاتری می‌باشند.

لازم است بدانید که رنج فشار در این نوع فشارسنج بالاتر از فشارسنج‌های خشک می‌باشد، در واقع محفظه داخلی این وسیله را با مایع‌هایی همچون سیلیکون و گلیسرین پر می‌کنند، استفاده از این نوع فشارسنج‌ها مزیت‌هایی را به دنبال دارد که از جمله آن‌ها عبارت‌اند از:

  • استفاده ازنوع فشارسنج باعث می‌شود که قطعات داخلی فشارسنج به صورت روان‌تر عمل کنند و میزان اثر اصطحکاکی واردشده به آن‌ها راکم می‌کند.
  • این نوع فشار سنج قادر است که اثر پالس‌های فشار و فشارهای اسپایکی را خنثی نماید و در نتیجه عملکرد بهتری در سیستم‌هایی با خورندگی و لرزش بالا داشته باشد.
  • لازم است بدانید که پرکردن فشارسنج از خوردگی قطعات داخلی جلوگیری می‌کند.

مانومتر هوا

همانگونه که قبل‌تر اشاره کردیم به دستگاهی که فشار را اندازه‌گیری کند مانومتر هوا می‌گویند، در واقع می‌تواند که فشارگازی که در یک ظرف وجود دارد را اندازه‌گیری کند.

به عبارت دیگر وسیله‌ای که در دریچه خروجی کپسول اکسیژن نصب می‌شود، اساسا کاری که روی کپسول انجام می‌دهد تنظیم میزان جریان خروجی اکسیژن از کپسول و انتقال آن به مقدار مناسبی به بیمار می‌باشد، این دستگاه دارای اجزای مختلفی است که از جمله آن‌ها می‌توان به گیج فشار، فلومتر، لیوان مرطوب کننده اشاره کرد.

اساسا گیج فشار یک صفحه دایره‌ای شکل است که در بالای فشارسنج قرار دارد وظیفه این قسمت نمایش فشار داخلی دستگاه اکسیژن و فشار ورودی به دستگاه فشارسنج بر حسب PI و بار می‌باشد و اما فلومتر می‌تواند که میزان گاز اکسیژن خروجی از مانومتر را تنظیم کند.

حال لیوان مرطوب کننده که یک قسمت دیگر از فشار سنج به شمار می‌آید که تا یک ارتفاع مشخص از آب مقطر و جوشیده پرشده و گاز اکسیژن پیش از خروج از کپسول، از داخل این مایع عبور می‌نماید و هوای مرطوب و مطبوعی را به بیمار می‌رساند.

اگر این قسمت از کپسول اکسیژن وجود نداشت؛ اکسیژن خشک وارد ریه فرد بیمار می‌شد و ازآنجایی ‌که اکسیژن خشک باعث دهیدراته شدن غشای تنفسی می‌شود، این مسئله باعث آزار بیمار می‌شد اما با وجود همچین قسمتی این مسئله حل شده است.

کدام مانومتر را انتخاب کنیم    

کدام مانومتر را انتخاب کنیم

انتخاب این دستگاه با توجه به کاربرد و نوع نیاز ممکن است متفاوت باشد، اما این که در انتخاب این مانومتر باید چه نکات و پارامترهایی را مدنظر قرار دهیم کمی مشکل است که در این قسمت شما را راهنمایی خواهیم کرد. در انتخاب فشارسنج‌ها باید به موارد زیر دقت نمایید:

  1. سایز صفحه فشارسنج: سایز صفحه باتوجه به میزان فاصله شخص اپراتور با فشارسنج بستگی دارد که معمولا در سایزهای بزرگ و کوچک وجود دارند.
  2. رنج فشارکاری: به بیشترین مقدار فشارکاری که دریک بخشی از تجهیزات برای انجام کار وجود دارد و به صورت ایمن انجام می‌شود، رنج کاری گفته می‌شود. معمولا شدت این محدوده مطابق با محدود فشار مورد نیاز دستگاه است.
  3. صفحه نمایش: معمولا تمام صفحات نمایش به دو دسته دیجیتال و آنالوگ تقسیم بندی می‌شوند.
  4. محدوده فشار خلاء: این محدوده معمولا از کمترین فشار خلاء تا بالاترین فشار خلاء می‌باشد.
  5. نوع اتصال فشار سنج: معمولا نوع اتصال یااز پشت است و یا از زیر، فلنجی می‌باشد که باتوجه به نوع اتصال و نحوه به کارگیری انجام می‌شود.

شما می‌توانید انواع مانومتر و یا گیج فشار را از فروشگاه اینترنتی نوین صنعت به صورت حضوری و یا آنلاین خریداری نمایید و همچنین می‌توانید در جهت خرید محصول خود از کارشناسان مشاوره بگیرید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *