فهرست مطالب
پنوماتیک در اصل به معنای انتقال هوای فشرده شده به بیرون است و پمپ پنوماتیک بهصورت کلی دستگاهی بوده که بهوسیله گاز یا هوای فشرده شده برای منتقل کردن توان استفاده میشود و در صنایع گوناگونی کاربرد دارد. پمپهای پنوماتیک بیشتر بهوسیلهی شیرهای برقی خودکار یا دستی کنترل شده و این نوع پمپها انتخابی ایمنتر و مناسبتر برای موتورهای گازی و برقی هستند.
ساختار پمپ پنوماتیک بهصورت کلی به شکلی بوده که خطر منفجر شدن را تا حدود بسیاری کم میکند و به همین علت از این پمپ بیشتر در پالایشگاهها استفاده میشود. پمپهای پنوماتیک بهصورت کلی به شیوههایی طراحی شده که بدون نیاز به برق و هوا، برای سیالات جریان فشار لازم را ایجاد خواهند کرد و همچنین این نوع از پمپها سبب جابهجایی سیالات موجود میشوند.
پمپ پنوماتیک به علت عدم استفاده از جریان برق، جرقه نداشته و همین موضوع استفاده کردن از این پمپ را در ناحیههای گازی و نفتی میسر میکند. پمپهای پنوماتیک بهصورت کلی در انواع مختلف صنایع مانند صنایع نفت و گاز، صنایع کاشی و سرامیک، صنایع کاغذسازی، صنایع دارویی، صنایع باطری سازی، صنایع رنگ سازی و چسب، صنایع تولید اسید و باز، معدنهای ذخیره طلا، تصفیهخانههای آب و فاضلاب و… کاربرد دارند. در قسمت زیر به عمدهترین مزیتهای پمپ پنوماتیک اشاره میشود:
🔶 هزینه بسیار کم
🔶 کاهش ضایعات شیمیایی
🔶 کمتر شدن میزان مصرف انرژی
🔶 کاهش مدتزمان تعمیرات در این نوع پمپ
🔶 عدم خطر آتشسوزی و انفجار
ازجمله معایب کلی این پمپها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
🔵 آسیب دیدن قطعهها با وارد شدن ناخالصی و رطوبت به پمپ
🔵 عدم کاربرد در فشارهای زیاد
🔵 سر و صدای بسیار در این نوع پمپ
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
مشاهده و خرید انواع اتصالات پنوماتیک
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
قیمت پمپ پنوماتیک
قیمت هر یک از نوعهای پمپهای پنوماتیک اساساً با توجه به ساختار و ویژگیهای پمپ از قیمتهای مختلف تعیین خواهد شد. عوامل مؤثر و تعیینکننده در قیمت پمپ پنوماتیک بهطورکلی بهصورت زیر است:
۱- مدل و برند پمپ پنوماتیک: از معروفترین برندهای تولیدکنندهی پمپهای پنوماتیک بهصورت کلی میتوان به کشورهای آمریکا، انگلیس، ژاپن، چین، ایتالیا، آلمان و ترکیه اشاره نمود. کشور تولید کننده و همچنین مدل و برند این پمپ در قیمت گذاری پمپ بسیار تأثیرگذار است. بهطور نمونه پمپ پنوماتیک ساخت کشور آمریکا (هاسکی) بسیار گرانتر از پمپ ساخت کشور چین یا ترکیه (پومکار) است.
۲- جنس پمپ پنوماتیک: یکی از موارد بسیار مهم در انتخاب این پمپ، سازگاری جنس بخشهایی از پمپ پنوماتیک با جنس سیالهای عبوری از پمپ است. اگر سیال عبوری در این پمپ، از خاصیت سایندگی یا خورندگی برخوردار بود، باید جنس اولیهی پمپ پنوماتیک متناسب با سیال درنظر گرفته شود.
۳- دبی پمپ پنوماتیک: میزان سیالی که یک پمپ پنوماتیک که در واحد زمان تحویل میدهد، بهصورت کلی ارتباطی مستقیم باقیمت پمپ پنوماتیک دارد.
۴- میزان دهدش پمپ پنوماتیک: فواصل مکش پمپ پنوماتیک و همچنین ارتفاع دهش پمپ پنوماتیک از عوامل تأثیرگذار در مشخص کردن قیمت پمپ پنوماتیک است.
دوزینگ پمپ پنوماتیک
دوزینگ پمپ پنوماتیک یا مترینگ پمپ بهصورت کلی بهنوعی از پمپ گفته شده که میزان مشخصی از یک سیال را تزریق و پمپاژ میکند و درکل به دوزینگ پمپ پنوماتیک، پمپ اندازهگیری و یا پمپ تزریق نیز گفته خواهد شد. مشخصهی اصلی دوزینگ این پمپ این است که دبی و فشار اهمیت بسیاری دارد. دبی دوزینگهای پمپ پنوماتیک به دو شکل دستی و مکانیکی قابل تنظیم بوده و کارایی تنظیم کردن دبی این نوع به صورتی است که مشکل یا خطا را به حداقل ممکن میرساند. میزان باد فشردهشده در دوزینگ این پمپ در اصل سبب به جنبش درآمدن شفت و انجام فرایند تزریق میشود.
از دوزینگ پمپ پنوماتیک اکثراً در صنایع پتروشیمی و نساجی، صنایع غذایی و داروسازی، تزریق کلر به استخر، تمیز کردن آب خط لولهها و… استفاده خواهد شد. در دوزینگ این پمپ از مواد اولیهی بسیاری مانند تفلون پی وی سی، پروپیلن PP، پرو اتیلن پیای و کانیار PVDF استفاده میشود. از وسایل یدکی یا تجهیزات کمکی در دوزینگ پمپ پنوماتیک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
💠 شیرهای اطمینان
💠 دمپرهای پالس جریان
💠 شیر Back Pressure
💠 صافیهای مخصوص و…
پمپ پنوماتیک بادی
پمپهای پنوماتیک بادی بهصورت کلی همانند پمپهای پنوماتیک از هوای فشرده شده و یا گاز برای منتقل کردن یا جابهجایی سیالها استفاده میکنند. پمپهای پنوماتیک بادی معمولاً بهگونهای فعالیت میکنند که بدون نیاز به برق و با کمک هوا، برای مایعات فشار ایجاد خواهند کرد. پمپهای پنوماتیک بادی بهصورت کلی از اجزای زیر تشکیل میشوند:
🔴 سیلندر پنوماتیک
🔴 سیلندر فشار ساز
🔴 اتصالات پنوماتیک
از این نوع پمپ پنوماتیکی معمولاً در تولید روغن و گاز، خمیر کاغذ، تصفیه هوا، فرآوردههای غذایی و صنعتی استفاده میشود.
انواع پمپ پنوماتیک
این پمپ بهصورت کلی شامل انواع گوناگونی بوده و در قسمت زیر به عمدهترین این پمپها اشاره میشود:
۱- پمپ دیافراگمی پنوماتیکی: پمپ دیافراگمی پنوماتیک از پرکاربردترین نوعهای این پمپ است. این نوع پمپ اساساً بهصورت یک پمپ جابجایی مثبت بوده و با وارد شدن هوای فشردهشده و جا بجایی دیافراگم، سیال را به خود میکشد. پمپ دیافراگمی معمولاً برای منتقل کردن انواع مایعات صنعتی، مایعات خورنده و ساینده، سیالات و… استفاده میشود. در پمپ دیافراگمی پنوماتیک قدیمی هیچ الکتروموتوری کار گذاشته نشده و به همین علت از این نوع پمپ بیشتر در مکانهایی که برق نبوده، استفاده میشود.
۲- پمپ پنوماتیک خنک کننده: این نوع از پمپ بهصورت کلی با کمک هوای فشرده شده فعالیت میکند و دارای دو مرحله است. از پمپ خنک کننده پنوماتیک معمولاً برای بازیابی گازها و مایعها استفاده میشود. این نوع از پمپ همچنین در منتقل کردن گاز مایعشده، بازیابی هالون و فریون، بازیابی SF6 و… کاربرد ویژه دارد.
۳- پمپ تست پنوماتیک: پمپ پنوماتیک تست (Pneumatic Test Pumps) بیشتر برای تست کردن و یا آزمایش نمودن کارایی یک سیستم پنوماتیک استفاده میشود. پمپهای تست پنوماتیک به علت کنترل فشار و دقت بسیار زیاد، برای انجام کالیبراسیون قطعههایی مثل حسگرهای فشار، فشارسنجها و شیر پنوماتیک کاربرد دارند.
۴- پمپ مایع پنوماتیک: این نوع پمپ پنوماتیک اساساً انرژی هوای فشرده شده را به انرژی هیدرولیکی تبدیل خواهد کرد. پمپ مایع پنوماتیک از مدلهای بسیار قابل اطمینان پمپ پنومانیک است.
✍️ سخن نهایی
نظرات و سؤالات خود را در رابطه با مقاله «پمپ پنوماتیک» برای نوین صنعت کامنت کنید.
نوشته شده در تاریخ ۱۷ دی ۱۴۰۰