شیر اطمینان به‌طور کلی یکی از تجهیزات بسیار ایده‌آل ایمنی درصنعت تأسیسات است. شیر اطمینان عموماً مانع از قرار گرفتن مخازن تحت‌فشار، لوله ها، شیرآلات و… در شرایط فشاری بیش‌ازحد می‌شود. در هنگام خریداین شیر باید حتماً به مورد PSV توجه ویژه شود. شیر اطمینان به علت تأمین نمودن و زیادتر کردن موارد ایمنی از وسایل و تجهیزات بسیار خوب ایمنی به شمار می‌رود. محدودیت میزان فشار، به‌طور عمده ناشی از وجود حداکثر فشار قابل‌تحمل در لوله و اتصالات دستگاه‌ها است. این شیر به‌طور عمده در بیشتر دستگاه‌های خودکار و دستگاه‌های فشار استاتیک استفاده می‌شود و به‌صورت کاملاً اصولی فرایند تخلیه را بدون ایجاد صدا انجام می‌دهد.

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ 

مشاهده انواع شیر برقی

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ 

انواع شیر اطمینان

از شیر اطمینان اساساً در زمینۀ‌های گوناگونی از قبیل تنظیم نمودن پکیج، سیستم‌های گرمایشی و… استفاده می‌شود. این نوع شیرها بسیار باکیفیت غالباً شیری است که به‌وسیله‌ی یک فنر طراحی شود و با رسیدن حداکثر فشار به پشت شیر به‌صورت یک دستگاه استاتیکی عمل نماید و به‌سرعت باز می‌شود. شیرهای اطمینان به‌طورمعمول برای سیالات پرتراکم کاربرد خواهند داشت و با مشخص کردن مساحت سطح و اندازه نازل شیرهای اطمینان می‌توان نمود که چه حجم از سیالات از شیرهای اطمینان بیرون می‌آیند. شیوه‌ی باز شدن شیر اطمینان و مشخصات کلی شیر عموماً ارتباطی مستقیم با شیوۀ طراحی قطعات درونی شیر دارد. از آسیب‌ها یا خطرات جزئی یا شدید عملکرد نامناسب این شیر می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

۱- ازکارافتادن سیستم خنک‌کننده

۲- آسیب‌دیدگی لوله‌های حرارتی

۳- بروز واکنش‌های شیمیایی در داخل دستگاه

۴- زیادتر شدن بیش‌ازحد حرارت

۵- بسته شدن مجراهای تخلیه

۶- ایجاد آتش‌سوزی

انواع شیر اطمینان

شیرهای اطمینان به‌طور معمول دارای نوع‌های مختلفی برحسب نوع ساختار، بر اساس نوع کاربری، ازنظر جنس بدنه و… هستند. در بخش زیر به توضیح هر یک از نوع‌های شیر اطمینان پرداخته می‌شود:

انواع شیر اطمینان ازلحاظ ساختار

🔶 دارای فنر: ساختار کلی این نوع شیر اطمینان به این صورت است که بر روی صفحه دریچه آن یک فنر نصب‌شده و توسط مهره‌ای که در قسمت بالایی این فنر وجود دارد می‌توان میزان فشار بر روی دریچه مخزن را تا حدود زیادی ایمن کرد. از شیر اطمینان فنری اکثراً برای مخازن تحت‌فشار استفاده می‌شود.

🔶 وزنه‌ای: ساختار کلی شیر اطمینان وزنه‌ای به صورتی است که تنظیم میزان فشار داخل مخزن توسط وزنه‌های موجود بر روی دریچه مخزن انجام می‌شود.

🔶 دیافراگی: این نوع شیر اطمینان بیشتر برای کنترل نمودن مواد و سیالات در مخزن کاربرد خواهد داشت و همچنین می‌تواند به‌صورت هم‌زمان میزان فشار و سطح مایع داخل مخزن را به‌خوبی سنجش نماید.

شیر اطمینان فشار

🔶 🔶 🔶 🔶 🔶

بهترین قیمت شیر پنوماتیک

🔶 🔶 🔶 🔶 🔶

انواع شیر اطمینان ازنظر نوع کاربری

💠 safety valve: این نوع از شیر اطمینان اکثراً در مخزن‌ها و دستگاه‌های محتوی هوا و بخار قرار می‌گیرند.

💠 valve relief: شیرهای اطمینان valve relie اساساً بر روی دستگاه‌های محتوی مایعات نصب می‌شوند.

انواع شیر اطمینان ازلحاظ جنس بدنه

🔴 شیر برنجی: از شیر اطمینان برنجی به‌طور معمول در خطوط هوا یا لوله آب استفاده خواهد شد. این نوع شیرهای اطمینان بیشتر در سایزهای ۲ الی ۴ اینچ موجود هستند.

🔴 شیر فولادی: شیر اطمینان فولادی عموماً دارای مقاومت بسیاری است و اجزای درونی آن بیشتر از جنس استیل تشکیل می‌شود.

🔴 شیر چدنی: این نوع شیر اطمینان یکی از شیرهای پرمصرف و گران بازار است. شیر اطمینان چدنی بیشتر در دو مدل رزوه‌ای و فلنجی عرضه می‌شود و برای آب یا سیالات دارای خورندگی کم استفاده خواهد شد.

کاربرد شیر اطمینان

شیر اطمینان همچنین در جهت زیادتر کردن امنیت در دستگاه‌های گوناگون از قبیل پمپ آب، تصفیه نفت، دستگاه‌های صنعتی، انواع دستگاه‌های گرمایشی، صنایع غذایی و دارویی، صنایع نوشیدنی، پتروشیمی، پالایشگاه‌های نفت و گاز کاربرد دارد. شیر اطمینان همچنین با نام شیر ایمنی یا سیفتی ولو معرفی می‌شود و کاربرد عمده آن اساساً جلوگیری از فشار بیش‌ازاندازه به روی مخزن‌های تحت‌فشار است. شیر اطمینان به‌صورت مستقیم بر روی مخزن‌های تحت‌فشار قرار می‌گیرد و با افزایش فشار نیز وارد عمل خواهد شد و با باز کردن دریچه خود بخشی از سیال را از دستگاه یا سیستم مدنظر خارج می‌کند.

مشخصات فنی شیر اطمینان

به‌طور کلی شیر اطمینان از اجزا و مشخصات مختلفی تشکیل شده و در بخش زیر به مشخصات فنی آن‌ها اشاره خواهد شد:

۱- درپوش: درپوش غالباً در بخش فوقانی شیر اطمینان جای می‌گیرد و سبب محافظت از اجزای درونی شیر اطمینان خواهد شد.

۲- بخش بونت: این اجزا اساساً در قسمت میانی بدنه شیر اطمینان قرار می‌گیرد و به شکل کاوری بر روی فنر تعبیه می‌شود. وظیفه کلی بونت محافظت از شیر اطمینان است. بونت‌ها به‌طور معمول در دو مدل باز و بسته طراحی می‌شوند و تعیین نوع آن‌ها به شرایط سیال‌های موجود در شیر و نحوه‌ی نصب بستگی خواهند داشت.

۳- بخش بدنه: بخش اصلی شیر اطمینان که بیشتر وسایل و تجهیزات بر روی آن گذاشته می‌شود، بخش بدنه است و بدنه شیر اطمینان از جنس فولاد، برنج، چدن و استنلس استیل تشکیل می‌شود.

۴- اهرم شیر اطمینان: به‌طورکلی بعضی از نوع‌های شیر اطمینان به‌صورت اهرم است و در بخش بالایی شیر قرار می‌گیرد. از اهرم شیر اطمینان عموماً در شرایطی که شیر عمل‌نکرده و یا وضعیت اضطراری باشد، استفاده می‌شود.

سوپاپ اطمینان

عملکرد شیر اطمینان

شیر اطمینان به‌طور معمول به‌وسیله‌ی آزاد نمودن اندکی از سیال‌ها به واحد اصلی یا به بخش داخلی خطوط، فرایند ایمن‌سازی را انجام خواهد داد. شیر اطمینان یا شیر ایمنی عموماً در بخش‌هایی که فشار کاری به صورت حداکثری است، نصب می‌شود. در دستگاه‌های تولید بخار، شیرهای اطمینان برای جلوگیری از زیادتر شدن نیرو و فشار بر روی بویلرها قرار خواهند گرفت. از عملکرد کلی شیر اطمینان می‌توان به تنظیم نمودن میزان فشار در خطوط انتقال وسایل و دستگاه‌های مختلف اشاره نمود.

از علت‌های اصلی و رایج استفاده از شیر اطمینان در کل می‌توان به محافظت از تجهیزات و وسایل اشاره کرد. هنگامی‌که شیر اطمینان داخل دستگاه یا سیستم موردنظر شود، با افزایش میزان فشار موجود در آن دستگاه، سوپاپ اطمینان وارد عمل خواهد شد و فرایند ایمن‌سازی صورت می‌گیرد. به‌طورکلی باید در نظر داشت که سوپاپ در شیر اطمینان قابلیت ارزیابی و تحلیل فشار درون سیستم را ندارند و تنها هدف کاربرد سوپاپ شیر اطمینان این است که با زیادتر شدن بیش‌ازحد فشار داخل سیستم، سبب باز شدن شیر اصلی می‌شود.

از دیگر عملکردهای شیر اطمینان می‌توان به جلوگیری از زیادتر شدن ناگهانی فشار در دستگاه‌های گرمایشی، کارخانه‌ها و دیگر وسایل صنعتی اشاره نمود. این محصول اساساً به نحوه‌ای طراحی شده که با انواع سیالات از قبیل گاز، آب، بخار یا هوای فشرده‌شده سازگاری خواهد داشت.

استاندارد شیر اطمینان

نوع و طیف‌های وسیعی از شیر اطمینان برای پاسخ‌گویی به برنامه‌های گوناگون و معیارهای عملکرد موردنیاز صنایع مختلف وجود خواهد داشت و همچنین افزون بر موارد بالا، این محصول از انواع استانداردهای ملی و جهانی ساخته می‌شود. از جامع‌ترین و معروف‌ترین نوع‌های استاندارد شیر اطمینان می‌توان به 1ASME و ۸ ASME اشاره نمود. این استاندارد به‌طور کل برای استفاده از این شیر در دیگ‌های بخار و مخزن‌های تحت‌فشار طراحی شده و همچنین این نوع استاندارد در شیر برقی، شیر انگل ولو و شیر پنوماتیک نیز کاربرد خواهد داشت.

استانداردهای جامع و کلی شیرهای اطمینان اساساً دارای مشخصات عملکردی مناسبی هستند. شیر اطمینان به‌طورکلی برحسب نوع کاربری و استفاده از شیر در استانداردهای گوناگونی تولید خواهد شد. ازجمله استانداردهای رایج و کلی در این شیرها می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

✅ API RP ۵۲۰

✅ API RP ۵۲۱

✅ IPS-G-ME-250 (2)

✅ API ۵۲۷

✅ ASME SECTION I

✅ ASME SECTION IV

✅ ISO ۴۱۲۶

شیر اطمینان دما و فشار

برندهای شیر اطمینان

از برندهای بسیار محبوب شیر اطمینان می‌توان به‌طورکلی به موارد زیر اشاره کرد:

۱- دانفوس (DANFUSS)

۲- ساکرو (SARCO)

۳- سوکلا (SOCLA)

۴- سامسون (SAMSON)

۵- ARI

۶- هانی ول (HOMEYWELL)

۷- پنت ایر (PENTAIR)

۸- کیتز (KITZ)

۹- پترو ولو (PETRO-VALVE)

ممنون از اینکه ما را تا پایان مقاله «شیر اطمینان» همراهی نمودید؛ نوین صنعت با آغوشی باز پذیرای نظرات و سؤالات شماست، برای ما کامنت بگذارید.

نوشته شده در تاریخ ۰۱ اسفند ۱۴۰۰

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *